Showroom for a stove maker

Fireplace

Collalbo, Renon
2021 - 2022

In 1962, the father of our client Andreas founded the stove workshop Pöhl. Today, Andreas, a master stove-builder himself, is the owner of the company. The property, consisting of production bay, administration and showroom, is located in the Handwerkerzone (the Crafts and Trades Quarter) of Collalbo on Renon mountain, a municipality strongly anchored in skilled trades. 

↓ Client

Andreas Pöhl

↓ Architecture, Site management

Messner Architects

↓ Implementation

Elektro Messner
Zumtobel
Spögler Bodenbeläge
Tischlerei Pattis
Pöhl
südtirol.stein
Battisti Roland
Felix Quinz
Arte Decor Prast
Gypsum - tiles
Sternbach Interior Stories - chairs and armchairs by Prostoria, table legs by Arper, lamps by Northern

↓ Photography

Karina Castro

The driving force for redesign was a vision of a clearly laid-out and well-arranged showroom. In search of a customized stove, clients entering the premises embark on an expedition, stepping into the world of wood stoves, a tradition cultivated for centuries in the Alps.

An open hearth – gathering site to mankind since the beginning of time - stands at the center of the showroom, becoming its essential element. Four charred wooden stage walls laid-out orthogonally around the fireplace form the backdrop for the displays of stoves and tiles. In their midst, sits complacently heavy the hearth’s monolith rock – whispering tales of times long past – almost unprocessed, primal and raw. Rising above, the exhaust hood waits patiently its turn only to surrender to the chimney.

An ashen-colored carpeting, oiled MDF furniture, Heraklith ceiling and wall panels, a coarse green plaster and an interior roof structure painted in black elicit forever archaic motifs associated with fire. Suspended below the vaulted roof, two metal rings – painted black – illuminate the showroom, eliciting the cozy atmosphere of an open fireplace. The brass used for the logo, the exhaustion hood and the bar nook creates subtly glistening highlights.

Facing the street, the showroom consists of an area in the front with an elevated ceiling giving way to a vaulted roof moving to an area in the back with a suspended ceiling.

The atmosphere inhabiting the newly designed space answers our client’s call for creating a space for both display and welcoming reception that reflects the company’s philosophy driven by competence, reliability and quality, all conjoined by sensibility.